De ce îți dau ciupercile halucinogene tripuri atât de intense
Ciupercile halucinogene sunt droguri recreaționale extrem de populare, dar puțini știu cum au ajuns să aibă asemenea proprietăți.
În urma unui studiu realizat de biologii de la The Ohio State University și University of Tennessee, publicat în jurnalul Evolution Letters, s-ar putea să avem un răspuns. Aceste ciuperci magice au ajuns să transmită genele halucinogene drept un mecanism de apărare. Când insectele consumatoare de fungi încearcă să mănânce din ciupercile halucinogene, intră într-un trip care le taie pofta de mâncare.
Cercetătorii au analizat un grup de ciuperci care produc psilocibină, un compus chimic care duce la stări alterate ale minții, dar care nu sunt înrudite de aproape. Cu toate astea, genele care au dus la producerea psilocibinei s-au dovedit a fi foarte similare între ele. Oamenii de știință au ajuns la concluzia că s-a produs o transmitere pe orizontală a genelor – adică genele nu au fost moștenite de la un strămoș comun, ci pasate direct între specii distante.
Această transmitere pe orizontală a genelor nu este un singur proces, potrivit biologului Alita Burmeister. Ea cuprinde un grup de procese, care sunt de obicei specifice organismelor uni-celulare, nu a celor pluri-celulare, cum sunt ciupercile. Când aceste gene transmise orizontal preiau controlul, este un semn că vechiul cod genetic al organismului nu putea găsi o soluție la o situație de criză.
În cazul ciupercilor, criza era, conform cercetătorilor, multitudinea de insecte care se hrăneau din ele. Majoritatea speciilor studiate de cercetători creșteau pe lemn putrezit sau fecale ale animalelor – adică medii pline de insecte, unde transmiterea pe orizontală a genelor se face mai ușor. Producerea psilocibinei suprimează apetitul insectelor și prelungește durata de viață a ciupercilor.
Așadar, dacă te-ai întrebat vreodată cum e posibil ca niște banale ciuperci să îți dea halucinații intense, acum știi. Intenția lor nu este să te distreze, ci să se apere de tine.